Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Twój nastrój wpływa na smak jedzenia

Podczas przyrządzania posiłków zapomnij o kłopotach. Przygotowując każdą potrawę, przekazujesz jej swą energię.

Na co dzień zabiegani, zestresowani, narzekający na brak czasu nie przywiązujemy należytej wagi do posiłków. Często przełykamy je w pośpiechu, nie zwracając uwagi na to, co jemy, gdyż właśnie myślimy o dziesiątkach niezałatwionych spraw, które nie dają nam spokoju. Nic więc dziwnego, że skarżymy się potem często na dolegliwości układu pokarmowego. W wielu kulturach spożywanie posiłków należało do czynności niemalże świętych. W tradycji żydowskiej kuchnia porównywana jest wręcz ze świątynią i uważa się, że przygotowująca posiłek kobieta doświadcza kontaktu z Bogiem. Nie trzeba być ortodoksyjnym wyznawcą którejś religii, by doceniać znaczenie celebracji posiłków. W czasie ich trwania powinniśmy zapomnieć o wszelkich problemach i delektować się pożywieniem i kontaktem z bliskimi. Zauważmy, że podczas wszystkich ważniejszych świąt, często poprzedzonych okresem oczyszczającego postu, życie rodzinne skupia się wokół stołu. Za przykład może służyć wieczerza wigilijna i związana z nią seria przygotowań. Nie przez przypadek niepowtarzalny smak świątecznych potraw i wypieków, przygotowywanych przez mamę lub babcię, pozostaje nam w pamięci przez całe życie. Dlaczego? Ponieważ zostały one przyrządzone specjalnie dla nas, są przesycone miłością i troską o domowników. Nic dziwnego, że smakują znacznie lepiej niż pozbawione tej pozytywnej energii wyroby masowe. Osoba przyrządzająca danie, w zależności od tego, w jakim jest nastroju, przekazuje mu pozytywną lub negatywną energię.

Jeśli gotuje z przymusu i ta czynność nie sprawia jej przyjemności, negatywnie odbija się to na smaku dania. Dlatego ważne jest, by przed przystąpieniem do gotowania wyciszyć się na chwilę, a potem umyć ręce, traktując ten rytuał nie tylko dosłownie, jako usunięcie z dłoni brudu, ale również symbolicznie – ma pomóc uwolnić się od wszelkich trosk i napięć, nagromadzonych w ciągu dnia. Przygotowując posiłek, staraj się z czułością myśleć o bliskich, dla których go przyrządzasz. Poświęć całą swoją uwagę tej czynności, nie rozpraszaj się, nie próbuj w tym czasie na przykład czytać gazety albo oglądać telewizji, gdyż to wszystko niekorzystnie wpłynie na smak jedzenia. Drugą istotną kwestią jest sposób spożywania posiłku. Należy zadbać o to, by ze stołu zniknęły na ten czas wszystkie zbędne przedmioty. Wyłącz również telewizor, radio i magnetofon. Bez względu na to, czy do stołu zasiadasz sama, czy w towarzystwie rodziny, celebruj tę uroczystość. W niektórych kulturach, także chrześcijańskiej, praktykuje się modlitwę przed jedzeniem. Wprowadza ona podniosły nastrój, pod warunkiem, że wypływa z potrzeby serca, a nie z przyzwyczajenia. Podczas posiłku niekoniecznie musi panować milczenie. Niektóre osoby będą się lepiej czuły w ciszy, inne z kolei będzie ona krępowała, dlatego w tej kwestii należy się kierować osobistymi odczuciami. Istotne jest jednak to, żeby nie poruszać żadnych drażliwych kwestii, nie mówić o niezałatwionych sprawach.
Ważna jest także sama technika jedzenia. Nie przełykajmy go w pośpiechu. Nauczmy się jeść małymi kęsami, dokładnie przeżuwając. Łatwiej będzie żołądkowi strawić rozdrobniony pokarm, poza tym znacznie zmniejszy się ryzyko przejedzenia, ponieważ skoncentrujesz się na sygnałach, które wysyła twój organizm.