Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Morwa nie tylko na wino

morwaMorwa od wieków była cenionym w tradycyjnym ziołolecznictwie. W chińskiej medycynie ludowej używa się naparów z morwy jako środka odżywczego dla organizmu. Korzenie tego drzewa były wykorzystywane m.in. do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu. Na wyspie Jawa napar z młodych liści zaleca się matkom karmiącym. Owoce tego drzewa-krzewu wyglądem przypominają jeżyny. W Polsce najbardziej popularna jest Morwa biała.

Morwa to drzewo o wysokości do 15 m. Jej owoce tworzą podobny do jeżyny owoc. Są one jadalne, o lekko mdłym, słodko-kwaśnym smaku (zawierają znaczne ilości witaminy C, A, B1,B2 oraz flawonoidy i taniny). Dojrzewają pod koniec lipca i szybko opadają. Z ciemnobordowych jagód można sporządzać smaczne dżemy, marmolady, a także syropy oraz wina i nalewki. Jako surowiec leczniczy stosuje się także liście młode gałązki oraz korę z korzenia morwy. I tak na przykład napar z liści morwy czarnej stosuje się na przeziębienia oraz w czasie dreszczy. W Japonii, a także w wielu krajach europejskich, sprzedaje się ogromne ilości dodatków do żywności zawierających morwę, między innymi jako środek wspomagający odchudzanie. Badania wykazały bowiem, że liście morwy hamują działanie enzymów rozkładających węglowodany w organizmie (ograniczają bowiem metabolizm cukrów złożonych).