Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Kukurydza

kukurydzaWarzywo to ma wysokie właściwości odżywcze. W porównaniu z innymi krajami, w Polsce spożycie kukurydzy jest niewielkie. Nie doceniamy walorów tego warzywa i jego wysokiej wartości odżywczej. Zawiera ono duże ilości węglowodanów, witamin (A, C oraz z grupy B), a także mikroelementy: potas, magnez, cynk, fosfor oraz żelazo (niestety w trudno przyswajalnej formie). Kukurydza ma właściwości lekko pobudzające.
Jest idealnym pokarmem dla ludzi uczulonych na gluten – zamiast mąki pszennej powinni oni spożywać kukurydzianą. Skrobię pozyskiwaną z ziaren można też stosować jako puder do twarzy albo dodawać ją do kąpieli, ponieważ doskonale wygładza skórę. Jednak nie tylko ziarno kukurydzy jest cennym produktem.
W medycynie naturalnej wykorzystuje się też znamiona kukurydzy, czyli nitki znajdujące się pod osłonką chroniącą kolbę. Po wysuszeniu sporządza się z nich leczniczy napar. Działa on oczyszczająco i łagodząco na układ moczowy. Stosuje się go w stanach zapalnych pęcherza i cewki moczowej, przy leczeniu kamieni nerkowych, a także w uszkodzeniach nerek wywołanych chorobą lub długotrwałym przyjmowaniem leków. Znamiona kukurydzy w połączeniu z kwiatem rumianku leczą zapalenia żołądka. Należy jednak pamiętać, że u niektórych osób kukurydza może wywoływać uczulenia objawiające się m.in. opuchlizną twarzy.