Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Jedzenie jako forma medytacji

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że podczas przyrządzania posiłku niezwykle ważną rolę odgrywa nastrój.

Można bez wahania stwierdzić, że wpływa on na jakość przygotowywanej potrawy. Ile razy nie udało nam się doprawić jakiegoś dania, ponieważ byliśmy zestresowani, źli albo zmęczeni? Dlatego przed przygotowaniem obiadu czy kolacji należy znaleźć wolną chwilę na uspokojenie się i medytację. Pozwólmy, aby dobra energia ogarnęła nasze całe ciało. Tylko w ten sposób będziemy w stanie przekazać ją potrawom, które przyrządzamy.

W trakcie gotowania postarajmy się myśleć pozytywnie o osobach, dla których szykujemy posiłek, oraz wykorzystanych produktach. Kto choć kilka razy zastosuje się do tych rad, stwierdzi, że coś się zmieniło nie tylko w tak samo przyrządzanej potrawie, ale i w nim samym: nauczy się odczuwać wewnętrzny spokój i zadowolenie. Ważne jest również mycie rąk przed rozpoczęciem pracy w kuchni. Traktujmy mycie jak rytuał i wyobraźmy sobie, że wraz ze spływającą wodą pozbywamy się trosk i problemów.

Samo jedzenie także powinno być medytacją: trzeba się skupić na tej czynności i zapomnieć o innych sprawach. tylko wtedy poznamy prawdziwy smak tego, co spożywamy.