Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Jak kupować żywność ekologiczną

rolnictwo_ekologiczneKupując żywność ekologiczną mamy pewność, że inwestujemy w zdrowie swoje i naszych najbliższych. Jeśli zależy nam na tym, by odżywiać się naprawdę zdrowo, szukajmy w sklepach certyfikowanej żywności ekologicznej. Produktów takich dostarczają kontrolowane przez specjalnie powołane do tego instytucje gospodarstwa ekologiczne.

Tylko w tym przypadku mamy pewność, że dany produkt wytworzony został metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Gwarancją ekologicznego pochodzenia produktu jest symbol jednej z organizacji atestujących oraz wspólnotowy znak „rolnictwo ekologiczne”. Rolnicy i producenci żywności ekologicznej mogą zamieszczać wspólnotowe logo ekologiczne w przypadku, gdy 95% składników produktu zostało wyprodukowanych metodami ekologicznymi. Biorąc w sklepie do ręki produkt oznaczony w taki właśnie sposób, możemy być pewni, że jest to naprawdę ekologiczna żywność.