Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Dieta spod znaku zodiaku

Dopasuj swój sposób odżywania do swoich wrodzonych cech wynikających z daty urodzenia.

BARAN
Osoby urodzone pod znakiem Barana spożywają tradycyjne, mięsne potrawy, a rezygnują zwykle z surówek i sałatek. Powinny wprowadzić do diety więcej warzyw, owoców i trochę zmniejszyć porcje.

BYK
Byki miewają problemy z nadwagą, gdyż jedzą dużo i tłusto. Powinny zrezygnować z podjadania między posiłkami, a w jadłospisie uwzględniać częściej lekkostrawne dania kuchni włoskiej.

BLIŹNIĘTA
Niestety, ich sposób odżywiania trudno nazwać racjonalnym, gdyż dosyć przypadkowo zestawiają jadłospis. Najlepiej, jeśli Bliźnięta będą się wzorować na kuchni chińskiej, gdzie dominują łatwe w przygotowaniu, zdrowe potrawy.

RAK
Ludzie spod znaku Raka są podatni na stresy, co w konsekwencji może prowadzić do choroby wrzodowej. Dlatego powinni szczególnie zadbać o swój jadłospis. Najlepiej, jeśli Raki zrezygnują z potraw smażonych na rzecz warzyw, ryb i chudych mięs gotowanych na parze. Powinny również pić dużo mleka.

LEW
Nałogiem Lwów jest podjadanie między posiłkami. Zamiast zaspokoić głód bogatą w witaminy sałatką, sięgną raczej po paczkę chipsów. Aby wyzbyć się niezdrowego przyzwyczajenia, powinny jeść często, lecz małymi porcjami i zawsze mieć pod ręką świeże owoce lub warzywa. Nie wolno im także wychodzić z domu, jeśli nie zjedzą wcześniej śniadania.

PANNA
Zodiakalne Panny przywiązują sporą wagę do zdrowego odżywiania i od razu wypróbowują wszelkie nowinki dietetyczne. Unikają tłuszczów i żywności konserwowanej chemicznie. To wychodzi im tylko na dobre, ponieważ często mają niezwykle delikatne żołądki.

WAGA
Ponieważ osoby spod znaku Wagi żyją w zawrotnym tempie, muszą regularnie dostarczać organizmowi składników odżywczych i witamin. Idealna jest dla nich „zielona dieta”, oparta na warzywach, owocach i produktach zbożowych.

SKORPION
Podstawowym błędem żywieniowym Skorpionów jest brak systematyczności. Jednego dnia wystarczy im przełknięty w pośpiechu banan, drugiego jedzą za dwóch. To odbija się również na ich nastroju: raz są uśmiechnięte, po chwili drażliwe i zamknięte w sobie. Dlatego na co dzień osoby te powinny stosować dietę opierającą się głównie na węglowodanach i warzywach. Wspomagają one powstawanie serotoniny – substancji wprawiającej ludzi w dobry humor.

STRZELEC
Osoby urodzone w znaku Strzelca często tracą umiar w jedzeniu, nie stronią również od mocnych trunków. Dopiero gdy zaczną odczuwać dolegliwości będące konsekwencją takiej diety, postanawiają zmienić swoje przyzwyczajenia. Zodiakalni Strzelcy powinni więc ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych, słodyczy i alkoholu. Do swojego jadłospisu wprowadzić natomiast więcej warzyw i owoców. Warto również, by postarali się trochę rozsądniej zestawiać potrawy ze sobą.

KOZIOROŻEC
Idealna dieta Koziorożców jest posilna i opiera się na tradycyjnych daniach. Obfituje w ziemniaki i rośliny strączkowe. Osoby te powinny dbać o to, by pić około dwóch litrów płynów dziennie.

WODNIK
Wodniki z dbałością zestawiają dietę. Jedzą warzywa, drób, ryby i przetwory mleczne. Nie są łakome, potrafią zadowolić się małymi porcjami lub, gdy chcą schudnąć, rezygnują z jednego posiłku.

RYBY
„Cudowne diety” nie są skuteczne w przypadku Ryb. Osoby te powinny zadbać o regularne spożywanie posiłków i zaczynać dzień od porządnego śniadania. W ich jadłospisie powinno pojawić się więcej niekonserwowanych produktów mlecznych oraz dań rybnych.

 

Opracowano na podstawie: John Dullman „Dieta a znaki zodiaku”, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 1997