Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Dieta a grupa krwi

krewGrupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, witalności i odporności. Dieta do grup krwi tłumaczy dlaczego niektórzy ludzie czują się lepiej jedząc to samo co ich chorujący wciąż partner, dlaczego niektórzy ludzie pozostają witalni przez cale życie, podczas gdy u innych następuje pogorszenie intelektu i stanu fizycznego.
Dopasowanie diety do grupy krwi może pomóc uregulować przemianę materii, a tym samym pozbyć się nadwagi, zrównoważyć gospodarkę hormonalną, wzmocnić odporność, a także zwalczyć wiele chorób.

Grupa 0
Jest to najstarsza grupa krwi. Osoby posiadające tę grupę krwi lekarze nazwali myśliwymi, ponieważ powinni oni spożywać duże ilości mięsa. Ludzie ci mają dość odporny układ pokarmowy, ale niezbyt tolerują zmiany w diecie. Posiadacze tej grupy krwi powinni jeść wołowinę, baraninę, cielęcinę, ryby (takie jak dorsz, halibut, jesiotr, morszczuk, makrela). Zalecane jest także spożywanie czerwonej cebuli, papryki, kalarepy, dyni, brokułów, pietruszki, porów, szpinaku. Poleca się jedzenie wszelkiego rodzaju śliwek. Natomiast ludzie posiadający grupę krwi 0 powinni unikać spożywania pszennych produktów zbożowych, nabiału, oleju z kukurydzy i orzeszków ziemnych, kapusty białej i czerwonej, kukurydzy, kalafiorów, oliwek i pieczarek.

Grupa A
Jej posiadacze są nazywani rolnikami oraz pierwszymi wegetarianami. Ludzie ci mają wrażliwy układ pokarmowy, jednak tolerują zmiany w diecie. Osoby z grupą krwi A powinny spożywać mięso ryb (karpia, pstrąga), dużo warzyw (oprócz bakłażanów, pieczarek i kapusty), owoców cytrusowych (z wyjątkiem bananów, mandarynek i melonów), pieczywo z mąki sojowej. Ludzie posiadający grupę krwi A powinni unikać mięsa, serów oraz chleba pełnopszennego.

Grupa B
Ludzi mających tę grupę krwi nazwano koczownikami. Posiadają oni bardzo odporny układ pokarmowy, dlatego też ich pożywienie może być dość zróżnicowane. Powinni oni spożywać duże ilości dziczyzny, owoce morza, wszelki nabiał, warzywa takie jak bakłażany, buraki, brukselki, papryki, kalafiory i marchewki. Lepiej unikać drobiu, orzechów, soczewicy, dyni, kukurydzy, oliwek, kokosów oraz rabarbaru.

Grupa AB
Ta grupa została nazwana przez naukowców „enigmą”, ponieważ jest to najmłodsza grupa krwi i niewiele jeszcze o niej wiadomo. Osoby ją posiadające mają dość wrażliwy układ pokarmowy, jednak mogą sobie pozwolić na różnorodną dietę. Powinni oni jeść duże ilości mięsa drobiowego, jogurtów, serów (feta, mozarella), makaronów, czerwonej fasoli. Natomiast powinni unikać wieprzowiny, krewetek, masła, mleka, papryki, rzodkiewki, kukurydzy, bananów i gruszek.

To co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego.”
– dr Peter J. D’ Adamo