Tryb dzień/noc: 
Pomóż Biance!

Czary z mleka

Mleko jest często wykorzystywane do produkcji kosmetyków.

Piękna skóra i lśniące włosy oznaczają, że twój organizm jest w dobrej kondycji. Dlatego tak ważne są racjonalne odżywianie i odpowiednia, naturalna pielęgnacja ciała. Mleko doskonale nadaje się do tego celu, ponieważ oprócz składników odżywczych zawiera również „substancje upiększające”. Występujące w mleku i jego przetworach białka służą jako budulec, regenerują skórę, włosy oraz paznokcie. Witamina A chroni skórę oraz korzystnie wpływa na wzrok, witaminy z grupy B wzmacniają odporność psychiczną, cynk przyspiesza gojenie ran, a tłuszcz i cukier ułatwiają trawienie. Szczególne znaczenie ma wysoka zawartość wapnia, który wzmacnia kości i zęby. Wystarczy wypić dwie szklanki mleka oraz zjeść dwa plasterki sera żółtego, aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń, wynoszące 1000 mg. Dla porównania: aby dostarczyć organizmowi tyle samo tego pierwiastka, należałoby zjeść 19 kromek chleba i pięć kilogramów ziemniaków.
Coraz większą karierę robią także przetwory z mleka, szczególnie jogurty. Wzbogacone świeżymi owocami bardzo smakują dzieciom, które często nie lubią pić mleka w jego klasycznej postaci.
Już od dawna produkty mleczne mają również zastosowanie zewnętrzne, gdyż zaopatrują skórę w składniki odżywcze, zapobiegają łojotokowi i nie powodują podrażnień wrażliwej oraz suchej cery.

W kremach wykorzystuje się proteiny z mleka. Są one najskuteczniejszym stymulatorem produkcji kolagenu, który wiążąc w skórze wodę, poprawia jej jędrność. Znajdująca się w mleku laktoferyna wyłapuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Także peptydy mleczne działają przeciwzmarszczkowo, równie skutecznie jak witamina A, ale nie wywołują podrażnień.Natomiast enzymy mlekowe mają właściwości konserwujące.
Dzięki nim można znacznie zmniejszyć w kremach ilość środków chemicznych. Kurację mleczną warto czasami „zafundować” swoim włosom, szczególnie kiedy są one osłabione po trwałej czy farbowaniu lub też nękane przez łupież. Np. płukanka pokrzywowa (napar z pokrzywy należy wymieszać z maślanką w stosunku 1:1) zapobiega powstawaniu łupieżu i wzmacnia włosy.
Coraz większą popularnością cieszy się mleko kozie. Ma ono zbliżony skład do mleka kobiecego. Jest natomiast bardziej odżywcze i dietetyczne niż krowie. Ma znacznie więcej składników mineralnych (wapń, mangan, cynk) oraz witamin (A, B2, B12, D i PP). W kosmetyce najbardziej cenione są kuleczki tłuszczu dużo mniejsze niż w mleku krowim i dlatego bardzo dobrze wchłaniane. Skóra pielęgnowana mlekiem kozim jest gładka oraz elastyczna.